Pišem još od onda kada sam uzela prvi put olovku u ruke, od onda kada sam prvi put slovo A napisala naopačke i bila srećna kada to izgleda ovako T∀T∀. Pišem svaki dan poslije onog kada mi je mama prepričala u svesku “Doživljaji mačka Toše” jer ja nisam znala kako. Nerviralo me što nisam znala, pa sam naučila i nisam poslije toga stala.

Pišem još od one prve petice iz pisanja sastava, ali pišem i poslije one dvice iz sastava u srednjoj školi jer se tadašnjoj profesorici nije svidjelo moje “djelo”.

Pišem svaki dan otkada znam držati olovku u ruci i ne prestajem. Sada su olovke često zamijenjene tastaturom, a mogu slobodno da kažem da su tipke na tastaturi, za mene – tipke koje život znače.

Tipke, olovke – koji god alat kojim možemo riječi da prenesemo iz glave na bijelu podlogu život znače mnogima. Nije ni čudo zašto je to tako kada postoje mnogi razlozi zbog kojih pisanje može biti zdravo za naše mentalno zdravlje.

Postoje mnogi mitovi o tome kako pisci i pjesnici moraju da budu “ludi” odnosno vjerovanja da pisac ne možeš da budeš ako si srećan i ako nemaš uz sebe etiketu prepunu mentalnih poremećaja. Pa tako često uz pisce vežu neuroze i psihoze – depresiju, ansksioznost, opsesivne misli i ponašanja, poremećaje ličnosti i dr.

Naravno, ne želim niti da pobijam mitove niti da raspravljam o tome da li to jeste ili nije (a vjerujem da znate koliko su generalizacije nerealne). Ono što želim je da pokažem sve one prednosti, odnosno sve one dobiti od pisanja – bilo da se radi o pisanju dnevnika ili pak romana, poezije ili drugog djela.

Pinterest

ZAŠTO PISANJE MOŽE BITI KORISNO (DA NE KAŽEM ZDRAVO)?

1. SMANJUJE STRES

Postoje neki nalazi koji ukazuju na to da pisanje dnevnika može da smanji stres. Pretpostavka je da se to događa zbog toga što na taj način “izbacujemo” misli iz sebe na papir. Može da djeluje oslobađajuće jer na papir prenesmo sve ono što nekome ne možemo reći baš tada ili uopšte, ne potiskujemo (ne)prijatne emocije i sve to radimo bez osjećaja stida. Možemo potpuno iskreno da iznesemo sve što mislimo i osjećamo jer papir ne osuđuje!

2. NOVI UVID

Kada ono što nas muči – neki problem odnosno uvjerenje, zapišemo i odvojimo ga od sebe može da poprimi drugačije značenje. Kako? Često steknemo uvid u to da taj problem i nije tako strašan, katastrofalan i nerješiv. Slično kao kada nekome ispričate nešto i dok pričate shvatite da je mnogo strašnije u vašoj glavi nego kada izađe iz vas. Tako nam i pisanje omogućava da se odvojimo od problema, napravimo distancu i sagledamo ga iz drugog ugla.

3. BOLJA ORGANIZACIJA

Uvođenjem ciljeva, planova i zadataka u rokovnike i kalendare omogućuje nam da na sistematičniji način gledamo na svoje obaveze. Pridržavanjem toga doprinosimo smanjenju anskioznosti i stresa.

4. UPOZNAJEMO SEBE

Ukoliko pišemo ono što volimo, ne volimo, što nas ispunjava, šta radimo, kako se povodom toga osjećamo – mi zapravo učimo o sebi. Uviđamo kakvi smo nekada bili, kakvi smo sada i kako je do toga došlo te kako smo mi možda uticali na to kako sada živimo.

To isto možemo da saznamo i iz priča koje smo napisali, tema kojima smo se bavili i likova koje smo kreirali.

4. TERAPIJSKO SREDSTVO

Pisanjem dnevnika u terapijskom procesu stičemo uvid u to koje nas stvari uznemiruju, koje su to tačno neprijatne misli i osjećanja, kako zvuče neke neprijatne misli tačno te kako ih možemo preformulisati i sl. Takođe, ako duže bilježimo možemo vidjeti do kakvih primjena dolazi u nama i šta je možda razlog tome.

Takođe, možemo da bilježimo podsjetnike sa prethodne terapije, šta nismo stigli da obradimo, o čemu možemo da razgovaramo sledeći put te kako se osjećamo na samoj terapijskoj seansi.

Iz ličnog iskustva (ne mora svačije da bude isto) vođenje dnevnika opsesivnih misli i kompulzivnih radnji mi je pomoglo da uvidim koliko se te misli nerealne. Bilježila sam misli koje mi zadaju muku, a zatim sam ih preformulisala u realnije verzije.

Djeluje banalno, ali se pokazalo da pisanje kao vid terapije može da pomogne osobama koje su se suočile sa nekom vrstom traume ili teškim životnim situacijama. Pored toga, u terapiji se često koristi kao pomoćno sredstvo kod anksioznosti, depresivnosti, opsesivno-kompulsivnih poremećaja, tugovanja, poremećaja ishrane, zloupotrebe suptanci i dr. (Farooqui, 2016).

5. BUDIMO MAŠTU I KREATIVNOST

Danas se kreativnost izražena kroz riječi često, da ne kažem potpuno, zanemaruje. To je sasvim jasno jer mnogi više ne pišu pune rečenice nego skraćenice prilikom dopisivanja, umjesto izražavanja emocija šaljemo stikere i smajliće i rijetko ih artikulišemo kroz svoje riječi.

Poznati psiholog Čiksentmihalji , tvorac teorije Flow doživljaja, preporučuje pisanje svake večeri, a posebno poezije koja ima vezan stih. Pisanje nam može probuditi maštu, kreativnost ali i pružiti sredstvo izražavanja koje je daleko razvijenije od viber poruka.


Pinterest

Vjerujem da postoji još razloga koje možemo pronaći za dobrobit pisanja. Znam da sigurno ja mogu i da moj život bez toga ne bi bio isti. Koji god motiv da imate, sigurna sam da će pisanje moći da ga ostvari u punom potencijalu. Par riječi dnevno za svoju dušu vam želim svakog dana. Bijela podloga čeka na vaše riječi.

Do sljedećeg piskaranja,
Gorana Vukmir