Buona giornata!

RIM

Rim je večita inspiracija mnogih umetnika i nosi breme kada je istorija u pitanju. Samim tim on ostaje večni grad i niko mu tu titulu ne može osporiti.

Pre nego što sam ga posetila, imala sam “sagrađeno ” mišljenje o njemu, što iz priča, što iz filmova i knjiga. Uopšteno, mi ljudi volimo unapred da isčačkamo ponešto o mestu ka kom smo se uputili, nekada svesno, a nekada i sasvim slučajno. Koliko to ume da bude dobra podloga i kasnije zaista olakšavajuća okolnost, toliko ume sa sobom i da donese posledicu zvanu razočaranje. Uostalom, kao i sa svime u životu, kada nešto idealizujemo, stvaramo očekivanja i iluzije.

Ipak, postoji i naličje ove priče, kada se naša očekivanja zaista i ispune, priznaćete redak primer, ali vredan, zaista vredan i kao takav uvek će vam ostati posebno drag. Time ću ovom uvodu dati šlagvort za dalje i dodati jedino da je Rim zaista grad koji sa punim pravom važi za večni, čijim ulicama je prošlo hiljadu sudbina, a one nesebično čuvaju mesta i za nadolazeće.

ŠPAGETE

Prvo što mi padne na um kada je u pitanju Rim, to su špagete, pa samim tim zaslužile su da prvo bude malo više reči o njima.

Za početak želela bih kratko da se osvrnem na njihovu teoriju nastanka.

Kako neki navode, ovu testeninu su navodno doneli Arapi na Siciliju u 7. Veku.

Kako je ova vrsta testenine bila suva , otporna na buđ i zasitna, bila je idealna opcija za dugačka putovanja brodovima. Za paradajz sos Italijani mogu da se zahvale Špancima, a za sočnost i taj bogati ukus svom kulinarskom majstoru, Bonvičiu.

U celom svetu, špagete su zaštitni znak Italijana. I to sa punim pravom. Moje nepce i dan danas pamti ukus njihove carbonare (nisu svugde iste, tako da nemojte sudite na osnovu jednog restorana, kao što ni kod nas sarme nisu na svakoj slavi iste) .

Moja preporuka, naglašavam za carbonaru jeste Pizzeria Vecchia Roma. Tek tad i tek tu sam osetila pun i pravi ukus carbonare, sa izrazito žutom bojom i punim uskusom. Rezervacije za mesto su poželjne, ali ne i nužne. Radno vreme im je pomalo neobično, tako da se informišite unapred na njihovoj stranici pre samog odlaska.

SENDVIČI

Svi sendviči su im savršeni, u svakom bifeu, njihova mozzarella je čisto savršenstvo, svaki sendvič će vam servirati topao te će se ukusi sjediniti i osetićete blaženstvo pri svakom zalogaju. Svaki gurman će razumeti o čemu ovde pišem. Neizostavno morate probati italijanske sendviče.

PREVIŠE TURISTA, PREMALO ITALIJANA!

Grad je prezasićen strancima i time ne gubi autentičnost, ali gubi duh. Oko svih značajnih znamenitosti susrešćete sve nacije, čućete sve jezike, ali jako retko ćete videti i čuti meštane. A čar je upravo u tome, da doživite Italiju sa njenim narodom u pravom smislu, da vidite italijanske običaje, njihove navike, da slušate njiihov melodičan jezik i muziku i uživate u hrani. Iz tog razloga vam predlažem da se izdvojite malo od samog centra i tražite mesta koja nisu toliko popularna za same turiste, kako biste Rim doživeli na pravi način. Jedino, tako ili u ranim jutarnjim časovima u gradskom prevozu čućete Italijane.

GRAD LJUBAVI

Rim je grad ljubavi. Da li ste ikada razmišljali o tome da većina parova na svoje prvo zajedničko putovanje ode baš u Rim? Da ironija bude veća, jedna sam od tih.

Ovaj grad nije slučajno glavno mesto za snimanje romantičnih filmova. Na svakom ćošku osetićete takvu atmosferu, da li je to do arhitekture, do nekog osećaja koji sam grad i njegove ulice donose, da li do hrane koja miriše na svakom ćošku, u svakom sokaku? Da li do parova koji se osmehuju i piju vino, rumena obraza? Bilo kako bilo, grad je zaista romantičan. Sa prelepom rasvetom i kaldrmom i zaista predivnim parkovima i vrtovima. Čak i ukoliko ste samac i batrgate usred noći , verujem da ćete pronaći nekoga, atmosfera je naprosto uzvrela, Italijanke deluju zavodnički, a Italijani su slatkorečivi.

OSEĆAJ KAO U FILMU

I dok šetate tim predivnim kaldrmskim ulicama uz mesečinu i bleštavilo svetiljki, kojima se u nekim ulicama gubi trag i sve postaje prigušeno, opija vas i odjednom se uživite u neki drugi lik, nalazite se u drugom vremenu, daleko od stvarnosti, sumornog i teškog Beograda i njegovih pogurenih i gunđavih građana. Devojke su u haljinima koje im nežno miluju telo i oslikavaju siluetu, lepim poprsjem, nogama. Ispijaju vino, za predelo jedu kriške sira, a u pozadini gitara i vi sa njima za stolom, a prekoputa vas muškarac, elegantan, tamnijeg tena, nižeg rasta, osmehuje vam se, bio on vaš saputnik iz mesta od kog ste pobegli ili neki Italijan i stranac za stolom do, uz širok osmeh i strastven pogled, vi se prepuštate toj užarenosti.

Ne znam oseti li se kroz sam moj tekst, ali Rim je za mene sinonim za ljubav, strast i hranu.

Rim je takav. U njemu vas obuzme strast, istorija i stil Monike Beluči . On zaista ima impozantnu istoriju. Autentičnost ovog grada će zaista teško nestati, iako sve vrvi od stranaca. Grad u kojem se govori rukama i pokretom, a ljubav zaista dolazi kroz želudac. Hrana ovde spaja narod i zanimljivo opažanje mi je to da su Italijani poprilično šlank, a hrane se testeninom i testom u najvećoj meri.

DA LI JE RIM IDILA, DA LI SU ITALIJANI IDILIČNI?

Naravno da ne. Grad jeste idliličan kada ste u njemu tri do pet dana. Kasnije on poprima sve ono skriveno iza fasada i ružičastih naočala. Po mom skromnom mišljenju, sasvim je dovoljno nekoliko zaista ispunjenih dana u Rimu, kasnije već nemate mnogo u njemu, ukoliko ne želite da izgubite sve ovo o čemu sam ranije pisala. Kroz razgovor sa jednom prijateljicom koja je studirala u ovom gradu, ova idila postoji, ali se neizostavno ruši. Italijani jesu slatkorečivi i mame na prvi pogled, poljubac i dodir, ali kasnije oni se opuštaju i postaju gora verzija naših Balkanaca. Poprilično su prljavi, zapušteni, higijena im nije na prvom mestu, olako se opuštaju i kreću da budu džabalebaroši i da puštaju ženu da čini sve, do te mere, da ne mogu da siđu po tetrpak mleka.

Ono što potenciram i na čemu se baziraju moje priče, jeste osećaj koji mi donese određeno mesto koje sam posetila. I kao što sam u prethodnom putopisu već nagovestila, putovanja vam dozvoljavaju da izađete iz zone komfora, da sagledate svoj život, grad i ljude spoznavši druge kulture i tradicije. Daje vam da postanete neko sasvim nov, bilo da ste vi samo trgovac ili biznismen i direktor, na putovanju u nepoznatom vozu i avionu niko ne zna ko ste i čime se bavite i upravo u tome je leži čar. Putovanja vam dozvoljavaju da budete slobodni i pustite mašti na volju. A, Rim je zasigurno grad koji će vas uvesti u jedno sasvim drugo doba i drugi film.

Arrivaderci!

Napomena: Slike su iz lične kolekcije ili preuzete sa stranice Unsplash .