“Bio je to jedan vrlo neudoban par cipela i žuljao me je duži period. Na kraju su se cipele formirale po mom obliku stopala i taj neudoban par cipela postao je moj najćešći saputnik. “

Ono što sam želela da kažem ovim, jeste da postoje godine ili postoje periodi u određenoj godini koji nam nisu prijali, u kojima smo mnogo patili, bili besni i tužni. Poenta cele priče jeste da i pored toga što određeni period nije bio po našoj volji, na kraju ga često ne bismo menjali ili, ako i bismo, svakako nam je dao lekciju i pouku.

Nova Godina svima nama predstavlja novi početak, mogućnost i šansu da neke bolne trenutke ostavimo tamo negde i da se okrenemo onom nadolazećem, ovo je čisti placebo za našu psihu. Prošlost jeste deo nas, ali mi ne trebamo da živimo u njoj, već u sadašnjosti, okrenuti ka budućnosti.

Kako bih dokazala čuvenu teoriju o kojoj svi pričaju, uradila sam mali eksperiment u kojem sam 2018. ispisala sve ciljeve, držala se napisanog i stremila ka njima, dok sam ove 2019. godine sve to preskočila.

Mnogi kažu da trebamo da beležimo neke bitne odluke i trenutke, da sumiramo utiske, da sagledavamo stvari iz druge perspektive. Čuveni efekat novog početka. Ispisivanje planova na papir i fokus ka ostvarivanju istih.

U samo istraživanje ovog efekta i nauku neću ulaziti (više o tome možete pročitati na našem sajtu u članku “Novogodišnje rezolucije” ), ovde ću vam govoriti o ličnom iskustvu i svom eksperimentu, te šta sam zaključila iz njega.

ŠTA SAM ZAKLJUČILA OVIM EKSPERIMENTOM?

Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim jeste da mi je 2018. godina bila dosta sređenija nego 2019. u kojoj nisam imala jasne ciljeve.

Dok sam u 2018. imala 6 ispisanih ciljeva, od kojih samo jedan nisam ispunila.

Zanimljiva je i činjenica da sam te iste godine napravila i mali pano, na kom sam slikovito napravila asocijacije šta želim. Istina je da nisam sve ostavarila u toj godini, ali da ću do 2020. verovatno sve sa tog panoa ispuniti, malim, ali sigrnim koracima. Ispod sam vam ostavila sliku istog.

Ovaj pano mi i danas stoji pored kreveta na zidu i u njega pogledam makar jednom u toku danu. Čak i onda kada ja svesno ne razmišljam o svemu tome, moje podsvet to prima i skladišti.

Sigurna sam da ste se makar jednom susreli sa ovim, bilo to u nekom videu nekog influensera ili u nekoj motivacionoj knjizi. Bilo kako bilo, jedno sa sigurnošću tvrdim, a to je da svakodnevnim zapisivanjem mi možemo jasnije da sagledamo svoj život, razvijemo svest o njemu i postanemo mudriji. Pisanje nam pruža šansu da razgovaramo sa sobom.

PRIMERI IZ MOG ŽIVOTA U KOM MI JE PLANER POMOGAO

Podsetiću se trenutka kada sam mislila da ne postoji izlaz iz te određene situacije, osim onog najlakšeg, dići ruke i odustati. Hvala mojim prijateljima koji su bili tad tu za mene i urazumili me, a najviše hvala Gorani Vumir, koja mi je tada rekla da na papir ispišem argumente za i protiv.

Situacija je bila sledeća.

Nakon završene škole za vodiče, dobila sam priliku da vodim kao pomoćni vodič Baltičke zemlje (Poljska, Estonija, Letonija i Rusija). Naravno da sam bila presrećna, ali često se u životu dese nepredviđene situacije i zamislite nekoliko stvari mi se isprečilo na putu da se posvetim spremanju same ture. To sve je dovelo do toga, da sam u velikoj stisci sa vremenom. Pritisak sa svih strana, doveo me je do trenutka pucanja, kada sam shvatila da imam ravno 4 dana da nađem sve informacije, istoriju i zanimljivosti za 5 gradova, 4 države i to sve napišem i naučim, iako sam prvobitno mislila sa ću imati ceo mesec. U mom slučaju to je bilo skoro neizvodljivo i usledila je panika.

Kao što vidite svaki moj izgovor imao je agrument protiv sebe. I tada sam shvatila da strah često biva najbolja stvar koja može da nam se desi, jer će nužno posle njega morati uslediti nešto veliko.

A, upravo jedan od načina da izbrišete strah jeste da mu idete u susret. Zapamtite, da će nova iskustva uvek biti pomalo strašna, ali kada i uprkos tome uradite što ste naumili , steći ćete u sebe mnogo više vere i samopouzdanja. Kako je to rekao Gijom a Poliner :

Dođite do ivice, rekao je.

Odgovorili su: Bojimo se.

Dođite do ivice, rekao je.

Došli su. Gurnuo ih je,

I oni su poleteli….

Planer nam služi da imamo bolji uvid u ono što želimo da postignemo u svom životu. To može za početak biti ugrubo napisano, prvobitan plan koji će se kasnije nadograđivati i razvijati kako mu se i mi sami budemo primicali. Jer, da bismo ostvarili jedan veliki cilj, moralo ostvariti deset malih koji će nas do njega dovesti.

Na kraju godine svi volimo da sumiramo utiske, ali često se dešava da ne umemo da ih poredamo hronološki, jer nam pamćenje jednostavno bledi. U svom novom planeru za 2020. godinu sigurno ću usvojiti neke ideje Amande Rach Lee, koja ima youtube kanal upravo o ovome, više o tome https://youtu.be/xkFrGGnd-ko

A, ono što ću ja da primenim jeste to da ću od svakog meseca izdvojiti najdražu sliku, kako bih sve uspomene imala na jednom mestu iz određene godine.

BUDITE JASNI I REALNI

Najvažnije dve stavke kada je paniranje Nove godine u pitanju, jeste da budete precizni i jasni. Šta to znači? Svaki cilj koji imate na umu mora biti tačno rečen.

Npr. “Želeo bih ove godine da otputujem na neku daleku destinaciju.”

(Ovakva vrsta ispisanog cilja bila bi pogrešna, jer ne sadrži ništa tačno, jasno i precizno.)

“Ove godine otputovaću u Indiju.”

-Radiću više nego prošle godine i odvajaću novac za put

-Putovaću krajem godine, kako bih mogao da skupim dovoljno novca…

(Ova vrsta cilja je već povoljnija, ima jasan cilj, odredjenu destinaciju, načine kako ostvariti..)

Budite realni, ovo je sasvim realna situacija, da ukoliko zarađujete prosečnu platu, uspete da odvojite sebi da odete na jednu daleku destinaciju, ali bi u slučaju da želite da odete na tri, to već bilo nerealno, ukoliko nemate neke druge mogućnosti kako biste to mogli da ispunite.

ZAKLJUČAK

Podsetite se koliki put ste prevarili do ove godine, koliko je tu bilo uspeha i padova, koliko smeha i koliko sreće, cenite i budite zahvalni na svakom tom trenutku, jer upravo oni su vas doveli tu gde jeste, ako niste zadovoljni, vreme je da postanete ozbiljni u tome da žeite i zaslužujete više i bolje, pokrenite se, jer tapkanjem u mestu nećete daleko, zar ne?

I ne brinite ukoliko ne ispunite sve ciljeve koje budete zapisali u 2020. godini, možda samo za njih treba više stepenika, niste manje vredni, ako ne ostvarite sve.

Srećna vam Nova Godina, srećno!