Sankt Peterburg

” Zastah. Zatvorih oči. Udahnuh. Izdahnuh. Otvorih ih. Ispred mene Baltičko more, u pozadini gitara, svira stari rok. Nesvakidašnji zalazak sunca, koji opija i mami, seća na ljude, na neka davna vremena. Vadim papir i olovku iz džepa i započinjem pisanje pisma jednom prijatelju. Pored mene votka, uzimam gutljaj, da se zgrejem. Zašlo je sunce i obasjala mesečina, greje me alkohol, osmehujem se, obrazi rumene što od pića, što od hladnoće. Čujem u pozadini glasove, hrapan pevačev glas, to naši pevaju od Bajage- Ruski voz.”

09.10.2019.

Krstarenje Baltikom

Petrograd (Sankt Peterburg) je grad o kojem je ispisano najviše stihova. A, on nekad beše samo močvara, kojom vladaše malarični komarci. Beše sve to tako, do Petra Velikog koji reče “Secite brezu, biće grad!” , rekoše mu ludak, a ludak im se tada samo nasmeja. Puteve gustih šuma , danas krasi veličanstveni Nevski prospekt, srce Petrograda. Braćo Rusi, o kakve li raskoši!

A, malo ko zna na čemu je taj grad podignut. Govori se da su mu temelji na leševima. Car je sve evropske arhitekte doveo u Petrograd, svu radnu i kmetsku snagu, sav materijal. Sve se sjatilo i dalo u izgradnju čuvenog Sankt Peterburga. Režim rada je bio strog i isrcpljujuć, oko 40 000 radnika je na tim skelama dalo svoj život. Neki su umirali od iscrpljenosti, gladi, hladnoće, loših uslova. Delovi grada su sagrađeni upravo na njihovim grobnicama, te otuda beseda da se grad temelji na skeletima.

Grad je prepun priča, istorije, odiše nekom iskonskom lepotom, koju ne mogu da opišem, jer ne umem čak niti da objasnim, to je osećaj, vredan osećaj koji vas baca u neki sasvim novi trans u kom doživljavate kulturološki šok. Svim tim ulicama osetite prošla vremena , kao da su Dostojevski, Puškin i Majakovski još uvek u njemu i šetaju se svi tim ulicama kojima i vi prolazite. A dok hodate sokacima kojima je prolazio čuveni Raskoljnikov iz “Zločina i kazne” imate potpuni doživljaj same knjige. Moje srce je tamo bilo toliko ispunjeno i veliko, shodno veličini Rusije. I zaista vas opijaju sve te građevine, uopšteno ruska ahitektura, čuveni Ermitaž vas ostavlja bez daha i zasta i nije za začuditi se da vam je potrebno čak osam godina da obiđete ceo muzej, izdvajajući za svaku izložbu jedan minut. A, da ne pričamo o lepoti u Peterhofu i Carskom selu, jedni od retkih fakultativnih izleta za koje zaista vredi izdvojiti novac i ne propustiti ih.

Peterhof

Kako sam otputovala u Sankt Peterburg?

U Rusiju sam otputovala kao pomoćni vodič Baltičke ture. Putovanje je obuhvatalo i obilazak Varšave, Talina, Rige i Krakova. Ipak, najduže zadržavanje bilo je u Sankt Peterburgu, a ukupno je tura trajala 11 dana. Nakon završene škole za vodiče koju je organizovala turistička agencija Jungle Tribe (ukoliko želite tekst o ovom iskustvu, pišite mi u komentaru), dobila sam priliku da doživim kako izgleda posao jednog turističkog vodiča. Te tako posetih i veličanstveni Sankt Peterburg. Uopšteno, ta tura u njihovoj agenciji iznosi oko 240 . Unapred da vas obavestim, da putovanje jeste naporno, jer se dosta obilazi u kraćem vremenskom periodu, ali vam garantujem da je vredno tih para i tog pomalo potraćenog vremena provedenog u autobusu, te neprospavanih noći. Više je preporučujem mladima, baš iz tih razloga, mada je u našem autobusu skoro više od polovine putnika imalo iznad 40 godina.

Park 300 (obala)

Šta trebate posetiti u Sankt Peterburgu?

Crkve. Moram priznati da sam prvi put reč pravoslavlje razumela upravo tamo. Nisam veliki vernik, ali sam se tamo osećala kao jedan od. U svakoj crkvi osetila sam spokoj i smirenost. Prvi put mi je paljenje sveća za žive i mrtve, ljubljenje ikona dobilo smisao. Prekrivanje glave je tamo obavezno za žene, kao i prikladno odevanje. Kod nas se to danas može videti u manastirima, ali se u crkvama takvo poštovanje i kodeks izgubio. U Rusiji sam osetila pravo pravoslavlje i veru o kojoj ono propoveda. I nije važno u koju ćete crkvu ući, jer u svakoj vlada isti duh.

Muzeji, a posebno jedan od najpoznatijih i najvećih, čuveni Ermitaž, u kojem možete videti čuvene slike Leonarda da Vinčija, Van Goga, Mikelanđela, najstariji tepih Pazirik, zlatno kupatilo, minđuše stare 7 000 godina…. Takođe, nemojte se začuditi ukoliko u muzeju ugledate mačke, naime još u vreme Petra Velikog imale su zaduženje da love miševe. Ukoliko imate vremena, svakako posetite jedno od pozorišta u Sankt Peterburgu, verujem da ćete istinski uživati, nažalost, ja nisam uspela da ostvarim sebi tu želju, ali ne znači da vi ne biste trebali, kao ni to da ja neću sledeći put kada posetim ovaj zaista veličanstven grad.

Takođe, zaista bi bila greota otići tamo, a ne posetiti jednu od plaža Sankt Peterburga. Osetiti miris Blatičkog mora i hladni, zimski vetar. Predivan zalazak sunca, koji se razliva po površini mora. Ima ih zaista mnogo, istražite dodatno, a moja preporuka je Park 300, koja ima prelepu peskovitu plažu. Do tamo možete lako stići metroom, traba vam oko 5 stanica od Nevskog prospekta.

Carsko selo

PUTEM RASKOLJNIKOVOG

Da li ste ljubitelj knjige “Zločin i kazna” od Dostojevskog? Da li vas je ikada zaintrigiralo njegovo stanje uma koje je dovelo do čina koji je počinio? Šta ga je navelo na pogrešno razmišljanje, da li ste ikada želeli da prođete putevima kojima je on prolazio i razmišljao? Da li ste želeli da vidite uživo njegovu kuću, Sonjinu i babinu? Kuću Dostojevskog u kojoj je napisao to svetsko delo? Onda pratite mapu ispod, vidite sve što ste oduvek želeli, napomenuću samo još da se Sonjina kuća uz duž Gribojedovog kanala nalazi na broju 73, a staricina na broju 104. Zaista je posebno iskustvo, vredno šetnje.

“Ko jednom poželi da dođe u ovaj grad, neka bude spreman da u njemu ostavi svoje srce zauvek.”

до свидания!