Umjesto gluposti je web site koji je nastao kao ideja da spojimo našu ljubav prema pisanju sa psihologijom, književnošću, putovanjima i ostalim aktivnostima koje nas ispunjavaju svakodnevno. Naziv Umjesto gluposti ukazuje da je ono o čemu ćemo da vam pišemo zapravo sve što je provjereno, iskreno, dokazano. Dakle, na ovom mjestu se nećemo baviti “light” stvarima i “light” psihologijom, instant savjetima za srećan život, kopiranjem članaka i tekstova sa drugih stranica, već vam pružamo dokazana istraživanja, provjerene destinacije, naša iskustva i što je najvažnije autorske tekstove. Neprestano ćemo raditi na promovisanju naučne i stručne psihologije, promovisanju umjetnosti i književnosti, te pružanju zanimljivih i korisnih priča sa putovanja. Cilj nam je pružiti vam dobar dio dana u kojem na jednom mjestu možete da pročitate nešto umjesto gluposti. Glavna ideja jeste otvaranje mogućnosti za informisanje i provođenje kvalitetnog slobodnog vremena uz članke iz domena Psihologije, Putovanja te Književnosti.

U ovom opisu nas autora, dogovor je da opišemo jedna drugu kroz nama svojstven način, samim tim nećemo govoriti o sebi, a vi ćete imati priliku da pročitate kako nas vidi neko drugi.

O Gorani Vukmir:

“O njoj šta reći,
Bilo bi lakše da kaže neko treći.

Diplomirala psihologiju,
Al’ uzalud beše,
Bez posla,
Sada glavu češe

Kud će, šta će?
U Češku na pivo sad će!

U nauci traži spasa,
O ljudskoj ćudi glasa,
Ludost da leči,
Glupost da spreči.

Al’ kad svi na glavu joj se sruče,
U karateu tada tuče.
Kate mir joj nude,
A borbe napetost iznude.

Sve što kaže,
Niko ne važe,
U njoj tražiće spasa
Iz beznađa i mraka
Pamet i inteligencija jednako
Vukmir rezidencija.”

Kako će moj deo na ovoj stranici biti baziran na književnosti, poeziji, te više ka tim umetničkim stvarima, ostala sam dosledna sebi i opisala je kroz jedan pomalo satiričan način. Ono što bih želela da istaknem jeste da je Gorana diplomirala Psihologiju ove godine na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Banjoj Luci, te svi članci koji budu objavljeni na ovoj stranici vezani za psihologiju biće napisani od strane nje, potkrepljeni znanjem, te naučnim radom. Takođe, ovde će se pronaći nešto i za sportiste, kako je ona u karateu dugi niz godina.

O Mariji Gojsović:

Teško je da osam godina poznavanja nekoga stane u samo jedan odjeljak, a tek je teško da poznavanje Marije stane u taj kalup. Zapravo, ona izlazi iz svih kalupa i šablona i ističe se svojom jedinstvenošću kao jedna nasuprot svih drugih. Ne možemo nikada reći da je znamo i da je to to, ona se mijenja, razvija, širi i tako sve više iz dana u dan postaje nešto što je teško spoznati, ali je najljepša stvar proces spoznavanja njene ličnosti. Mariju znam nešto više od osam godina i mogu sa visokim postotkom sigurnosti da kažem da je prilično znam. Trenutno je student završne godine Filološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, odsjek za mađarski jezik. Iako bi se reklo da joj je ovaj jezik strast, zapravo je njenu pažnju i ljubav privukao turski jezik i kultura, a znanje je utvrdila posjeti Istanbulu u koji je i dalje krajnje zaljubljena. Ona je ličnost širokih interesovanja i pokazuje izričitu strast prema umjetnosti s naglaskom na književnost, a najviše je zaljubljena u poeziju, putovanja, ples, glumu i sve ono za šta je potrebno srce. Drugačije nego srcem ne umije.

Umjesto gluposti stvoren je 2.10.2019 kao naš prvi zajednički projekat i nadamo se da ćete uživati zajedno sa nama u stvaranju našeg svijeta na internetu.